Η Γερμανική Γλώσσα

Η Γερμανική γλώσσα είναι η πρώτη μητρική γλώσσα μεταξύ των κατοίκων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αποτελεί γλώσσα εργασίας στα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. Ο ρόλος της στην Ε.Ε. ισχυροποιείται μετά από την ένταξη χωρών της ανατολικής Ευρώπης, όπου η Γερμανική αποτελεί τη βασική ξένη γλώσσα από πλευράς παρουσίας στο εκπαιδευτικό σύστημα αλλά και από πλευράς αριθμού ομιλητών ως ξένη γλώσσα. Στις περισσότερες χώρες της Κεντρικής, της Βόρειας και της Ανατολικής Ευρώπης η Γερμανική γλώσσα διδάσκεται σε ολοένα και περισσότερους μαθητές. 

Επιπλέον τα Γερμανικά εκτός από επίσημη γλώσσα στη Γερμανία των 82 εκατομμυρίων κατοίκων, την Αυστρία, την Ελβετία, το Λιχτενστάιν, το Λουξεμβούργο, τη Γερμανόφωνη Κοινότητα του Βελγίου, το Νότιο Τιρόλο (Ιταλία), τη Σιλεσία (Πολωνία) και το Βατικανό (Ελβετική Φρουρά), αποτελούν μειονοτική γλώσσα σε πάρα πολλά κράτη ανά την υφήλιο όπως για παράδειγμα την Τσεχία (Βοημία και Μοραβία), την Ουγγαρία, τη Δανία (Βόρειο Σλέσβιχ), τη Γαλλία (Αλσατία και Λορένη), τη Ρουμανία, τη Ρωσία, τη Σλοβακία, τη Μολδαβία, τη Σλοβενία. Επίσης, τη Γερμανική γλώσσα μιλούν σποραδικά χιλιάδες μόνιμοι κάτοικοι σε περιοχές της Ιταλίας (Τρεντίνο), Πολωνίας (Πομερανία) καθώς και της Ισπανίας (Μαγιόρκα, Μάλαγα, Κανάρια νησιά).

 

berlin germany goverment building

 

5 Βασικοί Λόγοι για να μάθετε Γερμανικά

Τα Γερμανικά είναι πολύ δημοφιλής γλώσσα στην Ελλάδα και έρχονται δεύτερα στις προτιμήσεις των σπουδαστών μετά τα Αγγλικά. Παρακάτω παραθέτουμε 5 δημοφιλείς λόγους που εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό:

 • Οικονομία και Εργασία. Η Γερμανική οικονομία είναι η ισχυρότερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μία από τις ισχυρότερες στον κόσμο. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εδρεύει στη Φρανκφούρτη. Η Γερμανία είναι η χώρα με τις σημαντικότερες εξαγωγές στον κόσμο (αυτοκινητοβιομηχανία, χημικά προϊόντα, φαρμακοβιομηχανία, βαριά βιομηχανία). Είναι ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Ελλάδας, με χιλιάδες Έλληνες να διαμένουν και να εργάζονται σε αυτή, αλλά και χιλιάδες επιχειρήσεις στην Ελλάδα να έχουν συνεργασίες και οικονομικές σχέσεις με αυτή. 
 • Τουρισμός. Στον τομέα του Τουρισμού, η Ελλάδα αποκομίζει σημαντικά οφέλη από τουρίστες που έχουν άμεσα ή έμμεσα σχέση με τη Γερμανία.. Ένα εξαιρετικά μεγάλο ποσοστό των τουριστών που επισκέπτονται κάθε χρόνο την Ελλάδα προέρχεται από γερμανόφωνες χώρες. Επιπλέον σύμφωνα με μελέτες του ΕΟΤ η Γερμανία είναι η πρώτη χώρα σε όλες τις  μετρήσεις Τουριστικής Δαπάνης. Οι Γερμανοί ταξιδεύουν στο εξωτερικό για πολυήμερες διακοπές κατά μέσο όρο 3 φορές το χρόνο. Σε όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις οι υπάλληλοι με καλές γνώσεις Γερμανικών είναι δυσεύρετοι και απασχολούνται αμέσως. 
 • Σπουδές και Πολιτισμός. Τα Γερμανικά Πανεπιστήμια θεωρούνται από τα καλύτερα στον κόσμο. Χιλιάδες Έλληνες φοιτητές σπουδάζουν σε αυτά καθώς οι προϋποθέσεις εγγραφής και συμμετοχής σε αυτά είναι αρκετά απλουστευμένες. Πολλοί επιφανείς Έλληνες πολιτικοί και επιστήμονες έχουν σπουδάσει σ’ αυτά.
 • Έλληνες Μετανάστες. Περισσότεροι από 500.000 Έλληνες έχουν περάσει ένα μεγάλο διάστημα της ζωής τους σε γερμανόφωνες χώρες, ή εξακολουθούν να ζουν ακόμη εκεί. Ήδη από τη δεκαετία του 1960 η Γερμανία αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες Έλληνες μετανάστες. Στην Ελλάδα, και λόγω της οικονομικής κρίσης, τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί κατακόρυφα η αναζήτηση εργασίας στη Γερμανία, γιατί αποτελεί εγγύηση για αξιοπρεπή διαβίωση και εργασία. Επιπλέον η Γερμανία, η Αυστρία και η Ελβετία αποτελούν μια από τις πρώτες επιλογές των Ελλήνων για τις χειμερινές τους διακοπές.
 • Γλωσσική Συγγένεια με Αγγλικά και Ελληνικά. Τα Γερμανικά αποτελούν μια ιδιαίτερα προσιτή γλώσσα για τον ελληνόφωνο μαθητή. Έχει τεκμηριωμένα αποδειχθεί ότι τα Γερμανικά παρουσιάζουν ομοιότητες με την Ελληνική και την Αρχαία Ελληνική γλώσσα. Η Γερμανική γλώσσα εμφανίζει κοινά χαρακτηριστικά με τη γλώσσα μας τόσο στη δομή της γραμματικής, στο συντακτικό όσο και στον τρόπο σκέψης. Επιπλέον η γνώση Αγγλικών βοηθάει στην εκμάθηση των Γερμανικών καθώς η Αγγλική γλώσσα ανήκει γλωσσολογικά στη Γερμανική Οικογένεια Γλωσσών (Germanic languages) και υπάρχουν πολλές λέξεις με κοινές ρίζες. Επίσης η εκμάθηση των Γερμανικών μπορεί να αποτελέσει αφετηρία για την εκμάθηση άλλων συναφών γλωσσών όπως τα Ολλανδικά, τα Σουηδικά και τα Δανέζικα. 

Τολμήστε να γνωρίσετε καλύτερα τον Γερμανικό πολιτισμό και τη Γερμανική κουλτούρα μαθαίνοντας Γερμανικά και επιπλέον βάλτε ένα πολύτιμο εφόδιο στο βιογραφικό σας.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ!

Μη διστάσετε να μας τηλεφωνήσετε για πληροφορίες ή οποιαδήποτε απορία έχετε!

 • Interlingua - Intered Καλλιθέας
 • Κέντρο Ξένων Γλωσσών & Διά Βίου Μάθησης 1
 • Σπαρτης 84 & Θησέως, Καλλιθέα 176 74
 • Ξένες Γλώσσες Tel: 210 9577081, 210 9593912
 • Κέντρο Διά Βίου Μάθησης Tel: 211 0129509
 • Email: interlinguakallitheas@gmail.com
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…