Πτυχία στην Ισπανική Γλώσσα

Η απόκτηση ενός αναγνωρισμένου πτυχίου Ισπανικών είναι εξαιρετική ιδέα για τον σπουδαστή που θέλει να αποδείξει με σαφήνεια το επίπεδο των γνώσεων που έχει κατακτήσει στη γλώσσα. Είναι απαραίτητη για αυτούς που ενδιαφέρονται να σπουδάσουν ή να εργαστούν στην Ισπανία και επιπλέον αποτελεί σημαντικό εφόδιο για το βιογραφικό του σπουδαστή ή του υποψήφιου εργαζόμενου, αφού τα Ισπανικά είναι πολύ διαδεδομένη γλώσσα και ιδιαίτερα χρήσιμη σε πολλούς εργασιακούς χώρους.

Οι γνώσεις που αποκτά ένας σπουδαστής της Ισπανικής γλώσσας και τα διάφορα επίπεδα που κατακτά μπορούν να πιστοποιηθούν από τα διαβαθμισμένα πτυχία του Ινστιτούτου Cervantes, ύστερα από επιτυχή συμμετοχή σε γραπτές και προφορικές εξετάσεις.

Επίπεδα στα Πτυχία Ισπανικών

Όπως συμβαίνει και με τα πτυχία άλλων γλωσσών, τα πτυχία Ισπανικών στην Ελλάδα και στη Ευρώπη χωρίζονται στα παρακάτω επίπεδα γλωσσομάθειας σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό πλαίσιο αναφοράς:

 • Βασικό Επίπεδο Α1 - Α2. Σε αυτό το επίπεδο ο σπουδαστής μπορεί να χειριστεί την Ισπανική γλώσσα σε βασικό επίπεδο. Έχει μέτρια γνώση της γλώσσας, αλλά μπορεί να κινηθεί με σχετική άνεση σε Ισπανόφωνες χώρες χρησιμοποιώντας την καθημερινή ομιλία, πράγμα ιδιαίτερα χρήσιμο για όσους ταξιδεύουν στην Ισπανία αλλά και άλλες Ισπανόφωνες χώρες για επαγγελματικούς λόγους.
 • Μεσαίο Επίπεδο Β1 - Β2. Σε αυτό το επίπεδο ο σπουδαστής πέρα από το βασικό χειρισμό της γλώσσας, έχει βελτιώσει τις δυνατότητες έκφρασης που διαθέτει στον γραπτό και τον προφορικό λόγο. Κατά συνέπεια μπορεί να κινηθεί με μεγαλύτερη άνεση σε Ισπανόφωνους προορισμούς, είτε για επαγγελματικούς λόγους, είτε για τουρισμό και άλλες κοινωνικές συναλλαγές. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το επίπεδο Β2 αντιστοιχεί σε αυτό που αναγνωρίζουμε ως επίπεδο "Lower" στα πτυχία των  Αγγλικών.
 • Προχωρημένο Επίπεδο C1 - C2. Σε αυτά τα δύο προχωρημένα επίπεδα σπουδών ο σπουδαστής θεωρείται από πολύ καλός (C1) έως άριστος (C2) χειριστής της Ισπανικής γλώσσας.  Ο κάτοχος πτυχίου αυτών των επιπέδων μπορεί να φοιτήσει σε Ισπανικά πανεπιστήμια τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Επιπλέον μπορεί να κινηθεί με ιδιαίτερη άνεση σε οποιοδήποτε επαγγελματικό χώρο χρησιμοποιούνται τα Ισπανικά ως κύρια γλώσσα.

 

 The flag of Spain in Madrid

 

Πτυχία DELE και Εξετάσεις

Τα εισαγωγικά πτυχία Ισπανικών που αντιστοιχούν στα επίπεδα Α1 και Α2 είναι τα παρακάτω.

DELE A1 και Α2

Πιστοποιούν την επάρκεια στα επίπεδα Α1 και Α2 της εισαγωγικής γνώσης των Ισπανικών και οι εξετάσεις τους αποτελούνται από τα παρακάτω τμήματα:

 1. Γραπτή Κατανόηση. (Διάρκεια 45' για το Α1 και 60' για το Α2)
 2. Προφορική Κατανόηση. (Διάρκεια 20' για το Α1 και 35' για το Α2)
 3. Γραπτή Έκφραση. (Διάρκεια 25' για το Α1 και 50' για το Α2)
 4. Προφορική Έκφραση και Αλληλεπίδραση. (Διάρκεια 15')

DELE B1 "Inicial" και DELE B2 "Intermedio"

Τα πτυχία αυτά πιστοποιούν την μέτρια προς καλή γνώση της Ισπανικής γλώσσας και οι εξετάσεις τους αποτελούνται από τις παρακάτω ενότητες:

 1. Γραπτή Κατανόηση. (Διάρκεια 70' για το Β1 και 70' για το Β2)
 2. Προφορική Κατανόηση. (Διάρκεια 40' για το Β1 και 40' για το Β2)
 3. Γραπτή Έκφραση. (Διάρκεια 60' για το Β1 και 80' για το Β2)
 4. Προφορική Έκφραση και Αλληλεπίδραση. (Διάρκεια 20')

DELE C1 και DELE C2 "Superior"

Τα πτυχία DELE C1 και DELE C2 πιστοποιούν την ανώτερη έως και άριστη γνώση της Ισπανικής γλώσσας σε αντιστοίχιση των επιπέδων C1 και C2 του Ευρωπαϊκού πλαισίου αναφοράς. 

Στα επίπεδα αυτά δίνεται ιδιαίτερο βάρος στην χρήση του προφορικού λόγου και στην ορθή χρήση των γραμματικών φαινομένων που έχουν ήδη διδαχθεί και εδώ τελειοποιούνται.

Και εδώ οι εξετάσεις αποτελούνται από διαφορετικές ενότητες σύμφωνα με την παρακάτω μορφή:

 1. Γραπτή και Προφορική Κατανόηση
 2. Προφορική Έκφραση και Σύνθετη Επιδεξιότητα στη χρήση της γλώσσας

Για το DELE C1 εξετάσεις διενεργούνται 4 φορές το χρόνο, ενώ για το DELE C2 2 φορές. 

Το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας (ΚΠΓ) στην Ισπανική Γλώσσα

Το Κρατικό Πτυχίο Γλωσσομάθειας (ΚΠΓ) παρέχεται από το Eλληνικό Υπουργείο Παιδείας και περιέχει διαβαθμισμένα τεστ με αυξανόμενη δυσκολία. Το πτυχίο αυτό αναγνωρίζεται από τον ΑΣΕΠ αλλά και τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για την Ισπανική γλώσσα πιστοποιούνται όλα τα επίπεδα γλωσσομάθειας από Α1 έως και C2.

Για το επίπεδο μέτριας γνώσης Α2 ο υποψήφιος για την επιτυχή του εξέταση θα πρέπει να συγκεντρώσει περισσότερα από 120 μόρια με μέγιστο τα 200. Για τα επίπεδα Β1 και Β2 ο υποψήφιος που θέλει να επιτύχει θα πρέπει να συγκεντρώσει βαθμολογία μεταξύ των 60 και των 120 μορίων με μέγιστο όριο και εδώ τα 200 μόρια. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να πατήσετε τον σύνδεσμο Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας στα Ισπανικά.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ!

Μη διστάσετε να μας τηλεφωνήσετε για πληροφορίες ή οποιαδήποτε απορία έχετε!

 • Interlingua - Intered Καλλιθέας
 • Κέντρο Ξένων Γλωσσών & Διά Βίου Μάθησης 1
 • Σπαρτης 84 & Θησέως, Καλλιθέα 176 74
 • Ξένες Γλώσσες Tel: 210 9577081, 210 9593912
 • Κέντρο Διά Βίου Μάθησης Tel: 211 0129509
 • Email: interlinguakallitheas@gmail.com
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…