Πτυχία στην Ιταλική Γλώσσα

Η απόκτηση ενός πτυχίου Ιταλικών είναι εξαιρετική ιδέα για τον μέσο ή τον προχωρημένο σπουδαστή της Ιταλικής γλώσσας. Τα αναγνωρισμένα πτυχία Ιταλικής γλώσσας αποδεικνύουν το μαθησιακό επίπεδο που έχει διδαχθεί ο κάθε σπουδαστής και τη εξοικείωση που έχει αποκτήσει στην ομιλία και τον γραπτό λόγο. Αποτελούν επίσης διαβατήριο για σπουδές στην Ιταλία και ενισχύουν το βιογραφικό σημείωμα για όσους θέλουν να εργαστούν στην Ιταλία.

Επίπεδα στα Πτυχία Ιταλικών

Τα διπλώματα CELI του Πανεπιστημίου της Perugia είναι αναγνωρισμένα στην Ελλάδα και το εξωτερικό και εκπροσωπούνται στη χώρα μας από το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο.

Σύμφωνα με το Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο αναφοράς στις γλώσσες τα πτυχία Ιταλικών χωρίζονται και αυτά στα παρακάτω τρία επίπεδα:

 • Βασικό Επίπεδο Α1 - Α2. Οι σπουδαστές αυτού του επιπέδου μπορούν να χειριστούν τα Ιταλικά σε καθημερινό βασικό επίπεδο. Μπορούν να κινηθούν με άνεση σε Ιταλόφωνες χώρες χρησιμοποιώντας τον καθημερινό λόγο, πράγμα ιδιαίτερα χρήσιμο για αυτούς που θέλουν να μετακινηθούν στην Ιταλία για επαγγελματικούς λόγους.
 • Μεσαίο Επίπεδο Β1 - Β2. Σε αυτό το επίπεδο ο σπουδαστής πέρα από το βασικό χειρισμό της γλώσσας, έχει αποκτήσει αυξημένη δυνατότητα έκφρασης στον γραπτό και τον προφορικό λόγο και μπορεί να κινηθεί με άνεση σε οποιοδήποτε Ιταλόφωνο εργασιακό χώρο αλλά και σε άλλες κοινωνικές συναλλαγές. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το επίπεδο Β2 αντιστοιχεί σε αυτό που γνωρίζουμε ως επίπεδο "Lower" στην Αγγλική γλώσσα.
 • Προχωρημένο Επίπεδο C1 - C2. Στο προχωρημένο επίπεδο σπουδών ο σπουδαστής θεωρείται από πολύ καλός (C1) έως και άριστος (C2) χειριστής της Ιταλικής γλώσσας και ο κάτοχος των αντίστοιχων πτυχίων μπορεί να φοιτήσει σε Ιταλικά πανεπιστήμια σε προπτυχιακές και σε μεταπτυχιακές σπουδές. Επίσης μπορεί να σταθεί με άνεση σε οποιοδήποτε επαγγελματικό χώρο στην Ιταλική επικράτεια.

 

Vespa στα Ιταλικά χρώματα

 

Πτυχία CELI και Εξετάσεις

Για τα γλωσσικά επίπεδα Α1 - Α2 - Β1 - Β2 του Κοινού Ευρωπαϊκού Πλαισίου αναφοράς  στις γλώσσες υπάρχει η παρακάτω αντιστοίχηση με τα πτυχία CELI. Στην Ελλάδα ο φορέας που πιστοποιεί τα πτυχία CELI είναι το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο της Αθήνας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Perugia.

CELI 2

Πιστοποιεί την επαρκή γνώση της Ιταλικής γλώσσας στο επίπεδο γλωσσομάθειας B1 και οι εξετάσεις του αποτελούνται από 3 μέρη:

 1. Γραπτή Κατανόηση και Γραπτή Έκφραση. Οι υποψήφιοι μελετούν κείμενα και απαντούν σε ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής. Επίσης θα πρέπει να συντάξουν δύο εκθέσεις σε δοσμένα θέματα (διάρκεια 120').
 2. Ακουστική Κατανόηση. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να κατανοήσουν ηχητικά αποσπάσματα και να απαντήσουν σε ερωτήσεις (διάρκεια 20').
 3. Προφορική Έκφραση. Ομιλία και ανταλλαγή απόψεων με τον εξεταστή πάνω σε καταστάσεις που περιγράφονται με εικόνες (διάρκεια 20').

CELI 3

Πιστοποιεί την καλή γνώση της Ιταλικής γλώσσας στο επίπεδο γλωσσομάθειας Β2 (αντίστοιχο του Αγγλικού Lower) και οι εξετάσεις του αποτελούνται από τα παρακάτω μέρη:

 1. Γραπτή Κατανόηση και Γραπτή Έκφραση. Μελέτη κειμένων και απάντηση σε ερωτήσεις. Σύνταξη εκθέσεων (Διάρκεια 135').
 2. Γραμματικές Ικανότητες. Απάντηση σε ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής με γραμματικό περιεχόμενο (διάρκεια 45').
 3. Ακουστική Κατανόηση. Κατανόηση ηχητικών αποσπασμάτων και απάντηση σε σχετικές ερωτήσεις (διάρκεια 25').
 4. Προφορική Έκφραση. Ομιλία και ανταλλαγή απόψεων με τον εξεταστή (διάρκεια 20'). 

CELI 4/CELI 5

Η πολύ καλή γνώση της Ιταλικής γλώσσας πιστοποιείται στα ανώτερα επίπεδα γλωσσομάθειας C1 - C2 με τα πτυχία CELI 4 και CELI 5. Τα πτυχία αυτά είναι αναγνωρισμένα από όλα τα Ιταλικά πανεπιστήμια, από επιχειρήσεις και άλλους φορείς. Ειδικότερα για το πτυχίο CELI 5 οι εξετάσεις αποτελούνται από τα παρακάτω τέσσερα μέρη:

 1. Γραπτή Κατανόηση και Γραπτή Έκφραση. Μελέτη κειμένων και απάντηση σε ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής. Ο σπουδαστής πρέπει επίσης να γράψει έκθεση αλλά και επιστολή (διάρκεια 165').
 2. Γραμματικές Ικανότητες. Ασκήσεις γραμματικής, συμπλήρωση ερωτήσεων πολλαπλής επιλογής και διόρθωση γραπτών κειμένων σε προχωρημένο επίπεδο (διάρκεια 75').
 3. Ακουστική Κατανόηση. Κατανόηση ηχητικών αποσπασμάτων και απάντηση σε σχετικές ερωτήσεις (διάρκεια 30').
 4. Προφορική Έκφραση. Ο σπουδαστής συνομιλεί και ανταλλάσσει απόψεις με τον εξεταστή πάνω σε διάφορα επίκαιρα θέματα. Επίσης περιγράφει προφορικά μια εικόνα (διάρκεια 20'). 

Το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας (ΚΠΓ) στην Ιταλική Γλώσσα

Το πτυχίο ΚΠΓ παρέχεται από το Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας και παρέχει διαβαθμισμένα τεστ με αυξανόμενη δυσκολία ανάλογα με το επίπεδο γλωσσομάθειας που εξετάζεται ο υποψήφιος. Το πιστοποιητικό αυτό αναγνωρίζεται από τον ΑΣΕΠ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει χαμηλότερα δίδακτρα αλλά δεν έχει το κύρος των αντίστοιχων πτυχίων CELI.  Για την Ιταλική γλώσσα πιστοποιούνται όλα τα επίπεδα από Α1 έως Γ2 και για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να πατήσετε τον σύνδεσμο Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας στα Ιταλικά.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ!

Μη διστάσετε να μας τηλεφωνήσετε για πληροφορίες ή οποιαδήποτε απορία έχετε!

 • Interlingua - Intered Καλλιθέας
 • Κέντρο Ξένων Γλωσσών & Διά Βίου Μάθησης 1
 • Σπαρτης 84 & Θησέως, Καλλιθέα 176 74
 • Ξένες Γλώσσες Tel: 210 9577081, 210 9593912
 • Κέντρο Διά Βίου Μάθησης Tel: 211 0129509
 • Email: interlinguakallitheas@gmail.com
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…